°°°

2011. május 1., vasárnap

Ma kirúgtak az MLM cégemből


"Ma reggel kaptam egy értesítőt az MLM cégemtől, hogy köszönik szépen az eddigi munkámat, de holnaptól nincs rám szükség. Az indokuk a következő volt: nem hoztam az eredményeket, a számokat.
Teljesen felháborodtam. Mégis, hogy képzelik ezt?
Hiszen annyit dolgoztam, annyi munkát, pénzt, időt beletettem, hogy a cég hírnevét megalapozzam, és mégis ez lett a vége. Őket viszont semmi más nem érdekelte, csak az, hogy nem hoztam a forgalmat, a számokat, az eredményeket..."

Igazságos vagy nem? :)

Természetesen a fenti szösszenet minden ízében a fantáziám szüleménye volt, mégis eljátszottam a gondolattal, vajon mi lenne, ha az MLM cégek munkáltatói jogviszonyban állnának az üzletépítőkkel. Egyszerűbben fogalmazva, ha mi (Te és én) üzletépítők a cég alkalmazottai lennénk. Vajon jobban teljesítenénk?

Sokaktól hallom: "Milyen sokat dolgozom az MLM cégemben, és nagyon igyekszem az üzletépítéssel, mégsem honorálja a cég. Ez az egész nem nekem való."

A keserű igazság a következő: az MLM cégedet egyáltalán nem érdekli mennyit dolgozol, nem érdekli ki vagy, nem érdekli, hogy stresszelsz-e a bemutatók előtt, nem érdekli milyen szinten állsz a hálózatépítési szakma elsajátításában, nem érdekli a nemed, a faji-, a vallási hovatartozásod, nem érdekli a diplomáid száma, mint ahogy az sem érdekli ha csak szakmunkás vagy.

A cégedet egyetlen dolog érdekli: hozod-e a forgalmat, az eredményeket, a számokat, avagy sem?
Ha nem, akkor egy fillért nem fizet, dolgozz bármilyen keményen és elszántan;
ha viszont Te, mint vezető a csapatoddal együtt hozzátok a forgalmat, akkor busásan megfizet. Nem csak Téged, hanem a csapatodat is.
A network marketing a világ legegyszerűbb és -véleményem szerint- a legzseniálisabb üzleti modellje minden szempontból; ahol nem a munkádat fizetik meg, hanem a teljesítményed.

David Ogilvy, elismert reklámszakember egyszer a következőt nyilatkozta: "A legnagyobb probléma, hogy a reklámköltségek fele kidobott pénz. Csak azt nem tudjuk melyik fele."

És valóban! A hagyományos kereskedelemben megbecsülik a marketingköltségeket, szétosztják azokat és aztán reménykednek, hogy a jól megtervezett marketingkampány fellendíti a forgalmat és így plusz bevételekhez juttatja a céget. Csak megbecsülni lehet, hogy 1 egység termékhez mekkora marketingköltségvetés passzol.
Ezzel szemben az MLM cégeknél a fenti folyamat pont fordítva zajlik. Először ugyanis 'eladják' a terméket (a fogyasztó/üzletépítő megvásárolja), és az így kialakult forgalomból fizetik ki a marketingköltséget az üzletépítőknek. A folyamat pontosan mérhető és nyomonkövethető.
Kellett ez a kis közgazdasági, marketing kitérő :)

Tedd fel magadnak a kérdést: Ha Te, mint üzletépítő az MLM céged alkalmazottja lennél, vajon produktívabb lennél? Ha tudnád, hogy bármikor kirúghatnak, ha nem hozod az előirányzott forgalmat, vajon jobban összekapnád magad?

Sokunk annyira nem tud mit kezdeni a szabadsággal, hogy szem elől téveszti a mérhető célokat. Sokszor elbújunk a háttérmunkák között, improduktív tevékenységekbe menekülünk, kifogásokat gyártunk, másokat okolunk, vádolunk, csak éppen egy dolgot felejtünk el: a cégünket egyáltalán nem érdekli mi a hasfájásunk. Csak akkor fizet, ha letesszük a teljesítményt, akkor viszont elég vastagon.


Te mit gondolsz erről?

- KM



5 megjegyzés:

  1. Óriási anyag!
    Én is nagyon sok olyan emberrel ismerkedtem meg,hogy nem volt meg benne a kellő alázat a cége iránt.Jogos, aki dolgozik azt busásan fizetik meg, aki meg csak panaszkodik....
    Nem a rendszer nem működik...

    VálaszTörlés
  2. Szerintem a cím ha komoly lenne lehetne: Ma kirúgtam magam az MLM cégemből!
    Ugyanis a legtöbb ember saját magát rúgja ki, mert vagy nincs elég kitartása vagy nem jól csinálja, vagy egyszerűen nem tud szemléletet váltani.
    Sokan kérdezik tőlem amikor a csatlakozás jön szóba: mennyi lesz a fizetés?
    Aztán micsoda én fizessek előbb aztán majd kapok pénzt???!!
    Nem tudatosul az emberek súlyosan nagy többségében, hogy ez egy vállalkozási forma, márpedig ha tetszik ha nem egy vállalkozásba pénzt kell fektetni, akár online akár offline mert anélkül nem megy.

    VálaszTörlés
  3. Gratulálok, hogy az MLM magazin MLM cégek kiadványába is bekerültél! Nem semmi! ;)

    VálaszTörlés
  4. MLM cég is simán kihajított már embereket, elvette azok pozícióját, hálózatukat és a passzív keservesen felépített jövedelmüket.

    Ne felejtsük el, hogy azért ez elég sérülékeny "munkaviszony", nincs aláírt megállapodás, csak egy olyan online elfogadott ÁSZF, amit a cég egyoldalúan bármikor módosíthat.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Bizony bizony láttunk már ilyet...pl. magyar megtakarításokkal foglalkozó hálózat fogta magát és lefejezte a hálózatot (12 igazgató) Viszont ez nem általános :) Ez a társaság is "jól járt" az munkatársak fele abbahagyta a tevékenységét...mondván: minek dolgozzak, ha amikor elérem a csúcsot, akkor kirúgnak? :)

      Törlés