°°°

2010. január 25., hétfő

Közvéleménykutatás - Miért lesz sikertelen valaki?

Az elmúlt hetekben sokminden összeállt a fejemben.
Amióta az eszemet tudom, folyton azt hallom, hogy az emberek a kudarctól és a visszautasítástól félnek a legjobban.
Évekig elfogadtam ezt az álláspontot, és egyáltalán nem vizsgáltam meg kritikus hozzáállással ezt a témát.
Aztán nemrég eszembe jutott egy érdekes dolog. Az emberek nagy százaléka elégedetlen, és nagyon sok az un. "sikertelen" ember szerte a világon, akik beteljesületlennek érzik az életüket és nem érzik méltónak magukat arra, hogy befogadják a jó dolgokat, az élet szépségeit, csodáit - mert az a tévhit tanyázik bennük, hogy nem elég értékesek, és nem érdemelnek sem boldogságot, sem örömet.
Ők csendes depresszióban élik az életüket és megszokták a sikertelenséget, és a folyamatos vereséget.

Ez azonban felvet egy kérdést: az emberek nagy többségének tehát a kudarc, a sikertelenség, a legyőzöttség komfortzónán belül esik, hiszen gyerekkoruk óta így élnek. Ebből következik, hogy ezek az emberek nem félhetnek a kudarcoktól és a visszautasítástól - hiszen a vérükben van.
Tudom miről beszélek, mert én is felismertem ezt magamban...

Ami viszont roppant érdekes, hogy a félelem valós - tehát valamitől fél az ember.
És ekkor villámcsapásként jött a felismerés: Te jóég! Az emberek nem a sikertelenségtől félnek, nem a legyőzöttségtől, hanem a sikertől!
A siker érzése "test- és lélekidegen" a számukra és jócskán komfortzónán kívül helyezkedik el.

Tegyük fel, hogy létrehozunk valamit 1 millió dollár értékben, viszont az ellenértékét nem tudjuk befogadni, mert azt gondoljuk és érezzük, hogy méltatlanok vagyunk rá. Mi lesz ennek az eredménye? Zűrzavar - mert a sikert nem lehet hajkurászni, csak vonzani lehet, ha olyan emberré válsz aki képes vonzani azt.
Ha viszont félünk a sikertől és a megbecsüléstől, mert komfortzónán kívül esik hogyan várhatjuk el, hogy bevonzzuk a sikert? - félig költői kérdés.

Ez nemrég egy nagyon erős felismerés volt az életemben!

Mindent jól csinálsz, mégis valami nem stimmt, nem jönnek az eredmények olyan mértékben mint szeretnéd.

Hiszem, hogy a félelem a sikertől több embert bénít meg, mint a félelem a veszteségtől, vagy a kudarctól. A média nem a sikerre nevel, az újságok mind-mind rémtörténetekkel riogatnak mi lesz akkor ha sikeressé válsz?
Drog, alkoholizmus, válások, a sztárok élete - ezek után csodálkozunk, ha az emberek többsége fél... elnézést... retteg a sikertől?

A siker felelősséggel jár, a siker példamutatással jár, a sikerhez fel kell nőni és ezt tanulni kell, nem megy egyik napról a másikra.
Ami viszont az első lépés - hogy legyünk nyitottak a sikerre, az élményekre és a boldogságra, legalább fejben először.
Nem egyszerű tudom ; vagy inkább úgy is fogalmazhatnék, hogy túl egyszerű elengedni azt a valakit akik már nem vagyunk és engedni magunkat azzá a fényes gyémánttá válni akik valójában vagyunk.

Mert tudom, hogy értékes vagy! Mindenki nagyon értékes, de ezt előbb önmagadban kell meglátnod.

Mit mond Les Brown a témáról? - ha nem tudod ki ő, házi feladat: keress rá a neten :)


(Ha a magyar felirat nem jelenne meg rögtön -> vidd az egeret a videoablak jobb alsó sarkában lévő felfelé mutató háromszögre és klikkelj a "cc"-re!)

Nagyon érdekel mit gondolsz a témáról!
Kíváncsian várom soraid!

- KM

2 megjegyzés:

  1. Azt hiszem mindannyiunk életében eljön az a pillanat, amikor erre ráébredünk.

    Rettegünk, hogy nem sikerülnek dolgok, de amikor valami sikerül, vaalmi komoly dolog, vagy közel állunk hozzá, elrettent a tudat, a nagy kérdés, hogy vajon mi lesz utána.

    Ez a művészet, ezen túllépni! :)

    VálaszTörlés
  2. Szerintem ha valaki nem ér el sikert valamiben, az azért IS van (pl. a célhiány mellett), mert nem érzi jól magát benne, olyat csinál, amit nem szeret csinálni, úgy csinálja, ahogy nem kellene. Szeretek ténykedni, de utálnék egész nap lapátolni. Ha valaki kényszerből kezd el valamit, és alig várja, hogy vége legyen, abból nem sok jó várható. A sikeres emberekben van egy közös nevező, mégpedig az, hogy
    .
    SZERETIK AZT, AMIT CSINÁLNAK.
    .
    Minden szakmában találni kiemelkedően sikeres és elismert embert. Megkérdezték az önerőből milliomossá vált embereket, hogy mi az, amit most másképpen csinálnak, mint mikor elkezdték? A válasz az volt, hogy semmit nem csinálnak másképpen. Ugyanazt csinálják, mint mikor elindultak.
    Az MLM-ben is ugyanaz a munka. Aki hatalmas pénzeket keres ebből a "szakmából", az azért van, mert több ideje csinálja ugyanazt kitartóan. Ennyi. Szeresd magad, szeresd amit csinálsz, szeresd az embereket, és meg lesz a siker.
    Felsorolok pár szakmát, amiben nem tudnék sikeres lenni: fodrász, lapátoló művész, festő, szakács, szerelő. Hogy miért? Mert nem tudnék kiteljesedni benne, nem szeretném csinálni. Az MLM-ben sem lesz mindenki sikeres. Sok emberrel találkoztam már, aki nem szerette se az értékesítést, se az emberekkel való kommunikációt, se semmit, ami a hálózatépítéshez kell...

    VálaszTörlés