°°°

2012. június 7., csütörtök

A Megerősítések új generációja - Erőt adó KérdésekAz elmúlt napokban teljesen ráálltam Tony Robbinsra, és azóta sok dolgot máshogy látok mint eddig. Általa választ kaptam néhány kérdésemre, ráláttam egy-két vakfoltomra is. Tegnap este kiposztoltam jópár idézetet tőle a FaceBook falamra, majd egyszer csak Várszegi Réka belinkelt egy nagyon érdekes bejegyzést, amit szeretnék Veletek megosztani. Számomra egészen új módon közelíti meg a megerősítések témakörét. 


A teljes bejegyzést bemásolom:

Az önfejlesztés és a Tudatos Teremtés gyakorlatában gyakran tanácsolják, hogy vágyainkat fogalmazzuk meg jelen idejű kijelentő mondat formájában és ezeket mondogassuk. Ezek az un. pozitív megerősítések vagy affirmációk.
A tapasztalat azonban azt mutatja, hogy ezek hatásfoka sok esetben meglehetősen alacsony, sőt az is előfordulhat, hogy pontosan az ellenkezőjét eredményezik annak, amit el szeretnénk érni.
Ennek oka, hogy a tudatunk ellenáll, hisz tudja, hogy amit állítunk nem igaz. Hiába mondogatjuk, hogy „Gazdag vagyok”, amikor hegyekben állnak a kifizetetlen számlák, és hiába állítjuk,hogy „Karcsú vagyok” ha szemmel láthatóan lóg a pocakunk. Ráadásul mivel olyan nagy az elérni kívánt állapot és a jelenlegi helyzetünk közötti szakadék, figyelmünk sokszor akaratlanul is jobban odafordul a megszüntetni akart állapot felé. Sikertelenség esetén sokszor azzal vádoljuk magunkat, hogy csekély a hitünk és úgy gondoljuk „ jobban kell akarni”, hogy sikereket érjünk el. Elnyomjuk negatív érzéseinket, görcsösen akarunk „pozitívak” lenni. Az elnyomott érzések rengeteg energiát kötnek le, és ugye életünkben az jelenik meg, amire nagy energiát áldozunk....


Ennek a problémának a kiküszöbölésére használd az erőt adó kérdéseket!
Miben jobb egy kérdés, mint egy állítás?
 • olyan megoldásokat is észrevehetsz általuk, melyekre azelőtt nem is gondoltál
 • cselekvésre ösztönöznek, szemben a „statikus” állításokkal
 • a kérdések nem ütköznek tudatos vagy tudatalatti ellenállásba
 • ha felteszünk egy kérdést, elménk automatikusan elkezdi keresni rá a választ, tehát
 • arra irányítjuk a teremtő energiát, amit szeretnénk, és nem arra, amit nem szeretnénk
Példák:
 • Ahelyett, hogy próbálnád meggyőzni magadat: Elfogadom és szeretem önmagam! Helyette: Miért szerethetem és fogadhatom el önmagam? Hogyan tudnám jobban szeretni és elfogadni önmagam? Milyen érzés lenne, ha tökéletesen szeretném és elfogadnám önmagam?
 • Gazdag vagyok! Helyette: Miért vagyok gazdag? Hogyan érezhetem magam gazdagnak? Minek vagyok bővében? Mit tudok ma adni (mosolyt, kedvességet)? Milyen érzés lenne gazdagnak lenni?
 • Békés és boldog vagyok! Helyette: Miért vagyok békés és boldog? Mitől lehetnék most békés és boldog érzéseim? Mi tenne most békéssé és boldoggá? Milyen érzés békésnek és boldognak lenni?
 • Elfogadom a testem! Helyett: Miért tudom szeretni és elfogadni a testem? Miért élvezem annyira mostanában a testem? Mitől vagyok vonzó és elragadó? Milyen érzés elragadónak és gyönyörűnek lenni? Milyen erzes lenne, ha tökeletesen elfogadnam a testem?

Érzed mennyivel felszabadítóbb érzés kérdésekkel dolgozni, mint állításokkal?
Figyelem!!  Ennek a módszernek a megfordítását – nevezhetjük „erőtlenséget adó kérdéseknek is”- szinte nap mint nap mindenki használja!!
Pl:
Csak tudnám miért vagyok ilyen hülye?
Miért csinálok mindig ostobaságokat?
Miért vagyok ilyen béna?

Miért nem sikerül soha semmi?
Miért nincs pénzem?
Miért nincs egy normális párkapcsolatom? Stb.
...És ismétlem: ha felteszünk egy kérdést, elménk automatikusan elkezdi keresni rá a választ... ugye nem kell részleteznem a következményeket...?

Kapcsolódó bejegyzések: 

Miért (nem) működnek a megerősítések?

A pokolba vezető út rossz kérdésekkel, a mennybe vezető út jó kérdésekkel van kikövezve Kommentelj bátran, oszd meg velünk a meglátásaidat!


- KM

2 megjegyzés:

 1. Valóban így van. Egy könyv elolvasása után magam is rájöttem, hogy teljesen más érzéssel tölt el a kérdések alkalmazása, mint a kijelentő módban alkalmazott. A könyv: Noah St. John: A siker titkos kódja. Pont ezt a témát taglalja.

  VálaszTörlés
 2. Itt az erről szóló könyv: http://www.bagolyvar.hu/webshop/product/a-siker-titkos-kodja,000376.html

  VálaszTörlés